divendres, 28 de gener del 2011

Acord per jubilar-se als 65 amb 38,5 anys cotitzats

El govern espanyol i els sindicats han arribat a un principi d’acord sobre la reforma de les pensions.

El preacord fixa en 38,5 els anys cotitzats que s’exigiran per poder jubilar-se als 65 anys, dos anys i mig menys dels proposats per l’executiu de Zapatero.
“Les coses estan encarrilades, però aquest dijous seguirem treballant”, han indicat fonts sindicals, que asseguren que encara queden serrells pendents per resoldre.

El temps de cotització era l’última barrera que separava govern espanyol i sindicats. Mentre els primers volien marcar el topall als 39 anys, els sindicats demanaven rebaixar la xifra fins als 38. L’última reunió que hauria servit per aconseguir la signatura de les dues parts aquesta matinada s’hauria produït al palau de la Moncloa amb la presència del president Zapatero.

El principi d’acord recull també que les persones que es jubilin als 67 havent cotitzat durant 37 anys podran cobrar el 100% de la pensió.

A quina edat en podré jubilar?

L’edat de jubilació s’eleva de 65 a 67 anys per a tots els treballadors. No obstant això, no serà de forma automàtica, ja que s’establirà un període gradual per a la seva entrada en vigor. Així, a partir de 2013 s’anirà retardant progressivament l’edat de retir dels 65 actuals fins a arribar als 67 anys en 2027. És a dir, en 2014 un treballador es jubilarà als 65 anys i mes i mig d’edat, en 2015 als 65 i tres mesos i així successivament fins a arribar a la nova edat de 67 al final del període.

No hi ha excepcions?

Sí, per a aquells que tenen llargues carreres professionals i també per a aquells que tinguin oficis penosos i perillosos (està per definir quines professions entraran en aquesta categoria). El que sí se sap ja és que els treballadors podran seguir jubilant-se als 65 anys conservant la pensió completa si han cotitzat almenys durant 38 anys i mig. La generació que es jubila ara va començar a treballar molt jove i, per tant, acumula molts anys d’aportacions al sistema.

Quant cobraré de pensió?

Actualment la pensió es calcula sobre la base de cotització dels últims 15 anys. Després de la reforma s’ampliarà aquest període a 20 anys en primer terme i a 25 en segon. Està per saber quan s’arribaran a aquests límits, una mica que s’està negociant en aquest moment. Per al primer tram, els sindicats demanden que s’arribi als últims 20 anys cotitzats en 2018; el Govern, en 2016. Per al segon la negociació se situa entre 2021 (Govern) i 2024 (sindicats).

Quants anys hauré de cotitzar per a cobrar tota la pensió?

Actualment cal treballar un mínim de 35 anys per a cobrar el 100% de la pensió. A partir de 2013, aquest termini s’augmentarà progressivament fins a arribar a els 37 anys en 2027 per als quals es retirin als 67 anys. Qui hagin cotitzat durant 38,5 anys podran retirar-se als 65 cobrant tota la pensió.

Seguirà existint la jubilació anticipada?

Els treballadors es podran seguir retirant de forma anticipada, encara que el Govern tracta endurir aquesta facultat. La jubilació als 61 es mantindrà únicament per als casos de crisis empresarials. És a dir, solament els treballadors acomiadats que passin per l’atur un període mínim de sis mesos podran accedir a la jubilació anticipada per aquesta via. El retir anticipat als 63 estarà més lligat a la voluntarietat. Els coeficients reductors se situaran entre el 6% i el 7,5%.

Avantatges per als joves…

En una concessió als sindicats i amb vista als joves, el Govern ha acceptat comptabilitzar com part de la vida laboral els períodes transcorreguts com becaris, amb un límit de dos anys, i permetre així arribar a aquests 38 anys i mig requerits per a retirar-se als 65. S’està estudiant l’efecte retroactiu aquesta mesura de quatre anys des del moment que entri en vigor la reforma, previsiblement 2013. En qualsevol cas s’haurà d’acreditar degudament aquest període d’aprenentatge.

Avantatges per a les mares

El mateix passarà amb el període no cotitzat i dedicat (majoritàriament per la dona) a cura de fills: la persona que hagi optat per aquesta solució podrà sumar nou mesos per fill a la seva cotització, amb un topall de dos anys. No serà per a totes les dones, sinó per a aquelles que interrompin la seva vida laboral per a tenir fills.

Quant anys hauré de cotitzar per a tenir dret a la pensió contributiva?

Com abans de la reforma, aquest període es queda com està, en 15 anys, encara que això solament dóna dret a cobrar el 50% de la pensió.

divendres, 7 de gener del 2011

CARTA DELS REIS
Il·lustríssims amics i amigues del sindicat, nens i nenes, pares i mares, treballadors i treballadores municipals, Tarragonins.


Nosaltres, els Reis Melcior, Gaspar, i Baltasar, hem tornat a Tarragona, hem tornat seguint l'estrella que ara, any rere any ens porta a aquesta ciutat. A aquesta meravellosa ciutat Tarragona.

Hem vingut a la Comissaria de la Guàrdia Urbana convidats pels companys del sindicat ASEMIT, que ens van escriure una carta en nom de TOTS ELS TREBALLADORS MUNICIPALS demanant-nos no només regals i joguines pels nens i nenes, sinó també altres coses pels Empleats Municipals.

Ens agrada la vostra carta, i l’hem llegit amb atenció. És una carta sincera, plena de compromisos, plena de bones intencions i de somnis.

ASEMIT, ha demanat per l’any 2011, poder RECUPERAR EL SALARI retallat, RETORNAR el Pla de Pensions, La nova COMISSARIA, EQUIPARACIÓ total a Mossos d’Esquadra, millors condicions de treball i sobre tot la VALORACIÓ DE LLOCS DE TREBALL.

Portem a les nostres carrosses allò que ens heu demanat. Però, us hem de dir, que també portem una TONELADA DE CARBÓ, en portem tant, per poder repartir-lo entre CCOO i USOC per que no han fet gaire bondat i malament amb els seus companys i amics, s’han portat.

Estimats nens i nenes, amics i amigues del sindicat. L'any que ve tornarem, si Déu vol, però mentrestant, feu bondat, que la il·lusió no s'esvaeixi. I que l'alegria i la felicitat omplin a vessar els vostres cors, les vostres llars i el vostre sindicat.

Us ho desitgen: MELCIOR, GASPAR I BALTASAR